Press release

Rotterdam, 30 augustus 2022

 

Rotterdamse primeur: De eerste watertaxi op waterstof

 

Watertaxi Rotterdam heeft haar vloot uitgebreid met een waterstof-watertaxi. Het is het eerste schip in Europa’s grootste haven dat op deze duurzame energie vaart. De 12-persoons MSTX 22 is ontwikkeld door SWIM, een samenwerkingsverband van Watertaxi Rotterdam, maritiem innovator Flying Fish en waterstof/brandstofcelfabrikant zepp.solutions uit Delft, en de Rotterdamse venture building studio Enviu.

Waterstof wordt door de energie- en vervoerssector als ‘het nieuwe goud’ bestempeld. De maritieme sector staat te boek als een van de vervuilendste bedrijfstakken ter wereld. Waterstof wordt alom beschouwd als een van de veelbelovendste innovatieve toepassingen om de schadelijke CO2-uitstoot van schepen tot nul terug te brengen.

‘De waterstof-watertaxi is het bewijs dat er nu al concrete oplossingen bestaan in de transitie naar schoon vervoer over water’, zegt projectleider Maarten Fonteijn van Enviu. ‘We kunnen onze technologie nu ook in grotere vermogens en aan andere partijen leveren, om te beginnen in de haven van Rotterdam.’

Koploper in de wereld

Havenbedrijf Rotterdam, energiebedrijf Uniper en Shell investeren ondertussen al volop in productiefaciliteiten voor groene waterstof op de Maasvlakte. Shell verwacht hier al in 2023 de eerste fabriek voor waterstof te kunnen openen. Havenbedrijf Rotterdam en Uniper willen in 2024, eveneens op de Maasvlakte, een tweede waterstoffabriek operationeel hebben.

President-directeur Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat Rotterdam in 2030 op dit front ‘koploper in heel de wereld’ zal zijn. Het past in Casteleins strategie om Rotterdam met digitalisering en schone energiebronnen als beste ‘slimme’ en duurzame haven aan de mondiale top te houden. ‘Er is hier zo veel kennis en durf samengebundeld: als wij het niet kunnen, wie dan wel?’

 ‘Heel mooi om te zien hoe Rotterdamse ondernemers voortvarend aan de slag zijn met de energietransitie in onze stad. Echt een primeur voor Rotterdam’, zegt wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen).

 

Emissievrije watertaxivloot

De nieuwe MSTX 22 wordt in de dienstregeling van Watertaxi Rotterdam opgenomen zodra er waterstof in de Rotterdamse haven kan worden gebunkerd. Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt hiervoor nu de infrastructuur, die begin 2023 gereed is. De waterstof-watertaxi past in de opdracht van Watertaxi Rotterdam om haar hele vloot te verduurzamen. Behalve de MSTX 22 heeft Watertaxi Rotterdam al zes elektrische schepen in de vaart.

‘Wij hebben onszelf ten doel gesteld om onze gehele vloot voor 2030 zero-emissie te maken’, zegt mede-eigenaar Daan van der Have van Watertaxi Rotterdam. ‘Dat is voor onze snelle schepen, die genoeg energie bij zich moeten hebben om onafgebroken minimaal zes uur per dag te kunnen varen, een grote opgave. Om die reden hebben we samen met  Enviu het plan opgevat een op waterstof aangedreven watertaxi te ontwikkelen. Dat is nu gelukt, en we hopen er een grote stap mee te zetten naar de volledige transitie van onze vloot.’

 

De waterstof-watertaxi is op 29 augustus gedoopt door mevrouw Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen in Rotterdam. Tijdens de Wereldhavendagen op zaterdag 3 en zondag 4 september zal het schip aan het grote publiek worden gepresenteerd. De MSTX 22 ligt die dagen afgemeerd aan de watertaxisteiger op de kop van de Leuvehaven, waar belangstellenden een kijkje kunnen komen nemen.

 

Noot voor de pers, niet voor publicatie:

Foto’s en filmbeelden van de waterstof-watertaxi kunt u downloaden via www.swimh2.org

Voor meer informatie over de MSTX 22 en desgewenst interviews kunt u bellen of mailen met onderstaande contacpersonen:

 

Wim de Jong  | Watertaxi Rotterdam | 06-51140999 | pers@watertaxirotterdam.nl

Thea van Unen | SWIM | 06-45072225 | thea@enviu.org

Contact Us

Have a question about the project, a media inquiry, or interested in teaming up to help us sail the next generation of hydrogen boats to market?

Complete the form below and we will get back to you as soon as possible.

Stay up to date.

We’re revolutionizing maritime propulsion. Compact, silent, durable, emission free.

Interested in following the launch of our existing projects or our latest product line? Join our newsletter to stay up to date.

Get in touch

Interested in exploring collaboration, a media inquiry, or have a technical question you just have to ask?

Get in touch via the form below, we’ll get back to you as soon as possible.